Categories

Review: Adaptor wireless USB TP-LINK TL-WN727N

Categoria: Generalitati | Friday, 4 March 2011

Am decis sa cumpar un adaptor wireless ca o solutie ieftina si temporara pentru a avea net pe telefon atunci cand sunt acasa, dupa ce router-ul pe care il aveam s-a prajit vara trecuta si nu a mai putut fi reparat. Conditiile pe care trebuia sa le indeplineasca au fost raport calitate/pret bun, suport pentru standardul n si sa fie pe USB (nu PCI) pentru a-l putea folosi apoi la alte device-uri. Castigatorul a fost TP-LINK TL-WN727N.

Specificatii

  • Chipset: Ralink RT3070
  • Standarde: IEEE 802.11b/g/n
  • Viteza de transfer: pana la 150Mbps (802.11n)
  • Securitate: 64/128 bits WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK (TKIP/AES)
  • Frecventa: 2,4 GHz – 2,4835 GHz
  • Interfata: USB 2.0
  • Sistem de Operare: Windows 2000/XP/Vista/7
  • Poate fi folosit pe post de Access Point

Site oficial: tp-link.com

Unboxing

In cutie, pe langa adaptor, gasim un cablu prelungitor USB de 1 metru, CD-ul cu drivere si manualul de utilizare plus cateva pliante cu produse TP-LINK. Nu am inteles de ce au trebuit sa faca o cutie asa mare pentru un produs atat de mic, in conditiile in care eu ar trebui sa o pastrez timp de 2 ani pentru garantie.

Cutie

Continut Cutie

Instalare

Desi pe Windows 7 adaptorul ar trebui sa mearga fara a mai instala alte drivere, sfatul meu este sa mergeti pe site-ul Ralink si sa descarcati ultimele drivere pentru chipset-ul RT3070.
Instalarea este cat se poate de simpla, trebuind doar sa conectati adaptorul si sa urmariti instructiunile afisate.
Important: Daca aveti Open VPN pe calculator trebuie sa il dezinstalati inainte de a instala driverele pentru adaptor. Nu am gasit o cauza exacta pentru acest conflict, insa chiar daca instalarea decurge fara probleme adaptorul nu va functiona in modul access point. Puteti instala din nou Open VPN dupa ce ati instalat adaptorul si nu vor mai fi probleme.

Instalare

Utilizare

Pentru a-l folosi ca access point va recomand sa instalati Connectify, un utilitar gratuit, usor de instalat si care isi face treaba de minune. In cazul in care il folositi pentru conectarea la alte retele wireless puteti folosi softul care se instaleaza cu driverele sau direct utilitarul din Windows.

Connectify

Au trecut deja trei luni de cand il folosesc fara sa se blocheze, sa piarda semnalul sau alte incidente. Navigarea pe internet este rapida iar steaming-ul filmelor SD si HD pe telefon merge cursiv. Semnalul in apartament este full in camera in care este instalat si scade la minim in ultima camera, insa nu se pierde de tot (tineti cont si de faptul ca acest test a fost facut cu un telefon, care are o antena mult mai mica decat un laptop).

Aveti mai jos rezultatele a doua teste de viteza efectuate de pe telefon cu aplicatia de la speedtest.net, in acceasi camera cu adaptorul:
TP LINK iPhone Test 1 TP LINK iPhone Test 2

Un mare avantaj al acestui adaptor, cel putin pentru mine, este compatibilitatea cu media playerul WD TV Live si asta va fi destinatia lui finala, in momentul in care voi avea un router wireless.

Concluzie

Nu pot spune ca adaptorul TL-WN727N este cel mai bun sau cel mai ieftin de pe piata, insa pot afirma cu siguranta ca isi face treaba excelent. Suporta standardul n, este usor de instalat, poate fi folosit ca access point si este accesibil ca pret. Ca si minus as mentiona problema cu OpenVPN care poate fi rezolvata usor.

Pret

Costa 40,99 lei la eMAG insa mai bine intrati pe site si verificati exact pretul.


Etichete: , ,
emag.ro

Comentarii

  1. Eduard Nov 30, 2011

    salut, intampin probleme in utilizarea acestui adaptor si al programului connectify, daca esti amabil sa imi explici si mie :

    am facut cum ai spus tu, am un ipod touch 4G si cand ma conectez, la connectify apare Apple Inc si nu merge sa se conecteze.

    Raspunde
  2. Ionut Dec 15, 2013

    Nu inteleg ce face acest adaptor wireless!!!
    Este un rooter wirelesss, dau este aparat cu care te poti conecta la retelele wifi?

    Raspunde
    • Virgil Dec 18, 2013

      Este un device cu care te poti conecta la retele Wi-Fi.

      Raspunde

Trackbacks

  1. Am un Linksys WRT160NL | phan.ro

Adauga un comentariu

Nume (obligatoriu)

E-mail (obligatoriu, nu va fi publicat)

Website (optional)