Categories

Review: LG Optimus 3D

Categoria: Gadget | Tuesday, 13 December 2011

LG Optimus 3D Din motive personale care m-au fortat sa opresc pentru o perioada activitatea pe blog, am ramas dator cu review-ul pentru LG Optimus 3D, primit cu ceva timp in urma prin amabilitatea magazinului evoMAG. Cum insa e mai bine mai tarziu decat niciodata, ma tin de promisiune si veti descoperi in randurile de mai jos impresia pe care mi-a facut-o acest model. Telefonul este deosebit prin faptul ca ecranul este capabil sa afiseze imagini tridimensionale care pot fi vizualizate fara a fi nevoie de ochelari speciali, avand de asemenea si 2 camere care pot fotografia si filma 3D.

Specificatii
Cele mai reprezentative ar fi: procesor dual-core la 1GHz, ecran de 4,3 inch cu rezolutie 480 x 800, 512 RAM, 8 GB memorie, slot microSD, doua camere de 5 MP cu flash LED care filmeaza 1080p in 2D si 720p in 3D, Wi-FI b/g/n, DLNA, iesire HDMI, accelerometru si giroscop, acumulator de 1500 mAh si sistem de operare Android 2.2 (cu posibilitate de upgrade la 2.3). Nu are radio, dar nu mi se pare un mare minus, mai ales ca toate radiourile sunt disponibile online.

Costa 1.612 lei la evoMAG, dar cel mai bine intrati si verificati pretul direct pe site.

Design si constructie

Telefonul este destul de masiv chiar si pentru un ecran de 4,3 inchi, avand 128.8 mm lungime, 68 mm latime, o grosime de 11.9 mm si cantarind 168 de grame (in comparatie, un Samsung Galaxy SII are doar 8,5 mm grosime si 116 grame). Grosimea nu este aceeasi pe toata lungimea telefonului, fiind putin mai mare in partea de sus datorita camerelor, iar asta il face relativ incomod atunci cand este tinut in mana pentru ca degetul aratator este pozitionat exact pe acea “denivelare”. Constructia este in mare parte din plastic combinat cu insertii metalice maturate pe fata (sus si jos) si in spate unde sunt pozitionate camerele. Per ansamblu, telefonul este bine finisat si are un aspect solid.

LG Optimus 3D -  Fata
In partea superioara avem casca pentru convorbiri, camera frontala si senzorul de proximitate situat intre sigla LG si camera.
LG Optimus 3D -  Fata - Partea superioara
In partea inferioara se afla cele 4 butoane capacitive (Menu, Home, Back si Search) si microfonul.
LG Optimus 3D -  Fata - Partea inferioara

Spate – cele 2 camere de 5 megapixeli si un flash LED
LG Optimus 3D -  Spate
Sub capac gasim acumulatorul de 1500 mAh plus slot-urile pentru cartela SIM si cardul microSD.
LG Optimus 3D -  Spate fara capac
In partea superioara avem intrarea jack de 3,5 mm si butonul Power (cam mic si cateodata este greu apasat).
LG Optimus 3D - Spate - Partea superioara
In partea inferioara avem difuzorul extern si lacasul pentru deschiderea capacului.
LG Optimus 3D - Spate - Partea inferioara

Lateral stanga – Portul microHDMI si cel microUSB folosit pentru incarcare si transfer de date. Acestea sunt acoperite pentru a fi protejate impotriva prafului, lucru care devine enervant cel putin pentru portul microUSB care este folosit foarte des si de fiecare data trebuie desfacut capacelul. Sper sa fie rezistent si sa nu se rupa la un moment dat pentru ca ar arata urat.
LG Optimus 3D - Lateral stanga 1
LG Optimus 3D - Lateral stanga 2

Lateral dreapta – butoanele de volum si cel pentru 3D, care este folosit pentru deschiderea hub-ului “3D Space” unde sunt centralizate aplicatiile 3D care vin preinstalate, sau pentru a comuta intre modurile 2D si 3D in camera foto.
LG Optimus 3D - Lateral dreapta

3D

LG Optimus 3D - Gallery Este lucrul care atrage cel mai mult la acest model intr-o lume in care smartphone-urile seamana tot mai mult intre ele si vin cu specificatii similare. LG a reusit sa iasa din tipare cu ecranul 3D, iar faptul ca efectele pot fi vazute fara ochelari este o reusita pentru ca nu as vedea pe nimeni punandu-si ochelarii speciali pentru a se uita la telefon. Nu va asteptati insa la senzatia de la un cinematograf pentru ca la un ecran de 4,3 inchi e greu sa obtii aceleasi efecte.

Pentru a activa modul 3D trebuie ca din ecranul principal sa tineti apasat pentru cateva secunde butonul special de pe lateral (comutarea intre cele 2 moduri este putin mai greoaie cateodata asa ca trebuie sa aveti rabdare). Astfel se va deschide “3D space” sau Hub-ul 3D care contine aplicatiile 3D disponibile grupate in 5 categorii:

  • 3D Guide – prezinta informatii despre cum trebuie tinut telefonul pentru a fotografia, filma sau pentru a beneficia la maxim de efectul 3D in jocuri
  • YouTube 3D – din pacate continutul 3D este destul de redus pe YouTube, fiind disponibile in general trailere, prezentari pentru diverse produse sau sample-uri adaugate de utilizatori
  • 3D Gallery – deschide galeria de imagini si filme
  • 3D Camera – acces la camera foto
  • 3D Games & Apps – deschide lista cu jocurile 3D instalate. Acestea sunt Nova (shooter), Asphalt 6 (racing), Let’s Golf 2 si Gulliver’s Travels care este mai mult o poveste decat joc. Dintre acestea, cel mai interesant este Asphalt 6 care are si cele mai bune efecte 3D iar nivelul acestora poate fi reglat pana se ajunge in modul 2D.

Un dezavantaj al acestui mod este faptul ca trebuie sa mentineti privirea perpendicular pe ecran tot timpul pentru ca altfel efectul 3D scade si poate deveni ametitor. Acesta este si motivul pentru care accelerometrul nu poate fi folosit in jocuri, iar controlul se face folosind butoanele de pe ecran puse la dispozitie de fiecare joc. Chiar si asa, mie mi-au obosit ochii dupa vreo 20 de minute si a trebuit sa fac o pauza.

Camera
LG Optimus 3D - Camera Telefonul are 2 camere de 5 megapixeli care insa pot fi valorificate la maxim in modul 2D. Astfel, daca in 3D se pot face poze de maxim 3 MP si se poate filma doar 720p, in 2D pozele pot avea 5 MP si se poate filma la rezolutie full HD (1080p).

Imaginile 3D sunt salvate in formatul JPS (JPEG Stereo) si sunt practic doua imagini pe care telefonul stie cum sa le suprapuna pentru a reda efectul 3D. Pe dispozitivele 2D, acestea se vad in mod normal ca doua imagini alaturate. Puteti incerca si un program dedicat plus ochelari pentru a reda pozele (ex. JPSViewer) insa rezultatul nu este prea stralucit. Daca vreti totusi sa incercati puteti descarca de aici o arhiva cu cateva imagini JPS facute cu Optimus 3D. Filmarile sunt salvate in format mp4 indiferent de mod.

Pe telefon pozele se vad in general bine, asta daca veti avea grija sa urmati instructiunile din 3D Guide si sa pastrati distanta recomandata fata de obiectele fotografiate. Clipurile arata si ele bine, insa as fi curios sa le vad pe ecran mai mare. Nu stiu cat va ajuta dar aveti mai jos un clip 3D filmat in parc, cand inca era toamna :)

In modul 2D avem de a face cu o camera care nu exceleaza dar nici nu dezamageste. Pozele ies bine, sunt clare, dar mi-au lasat senzatia ca ar avea nevoie de ceva mai multa culoare. Acest mod aduce si cateva optiuni in plus fata de 3D, cum ar fi macro si efecte pe imagini (sepia sau black&white).

Camera are flash LED care este mai apropiat de camera de sus (aceasta fiind probabil cea folosita pentru pozele 2D), timer configurabil (3, 5 sau 10 secunde) iar sunetul camerei poate fi dezactivat (un lucru minor dar care poate deveni destul de enervant la telefoanele care nu pot face asta, gen Galaxy SII).

Aveti mai jos cateva exemple de fotografii, insa mai multe gasiti in galeria de pe Facebook.
LG Optimus 3D LG Optimus 3D
LG Optimus 3D LG Optimus 3D

Macro
LG Optimus 3D - Macro 1 LG Optimus 3D - Macro 2

Clipurile 2D arata si ele bine dar mie cel putin mi-ar fi fost util un stabilizator de imagine.

Ar mai fi de mentionat faptul ca exista si o camera frontala de 1,3 megapixeli, utila celor care folosesc apelurile video.

Tot la acest capitol mai trebuie mentionat ca, pe langa continutul 3D care vine preinstalat, aveti posibilitatea de a gasi jocuri si clipuri 3D in LG World, un marketplace al LG care poate fi accesat direct din telefon. Interfata nu este in romana si nu stiu daca se pot cumpara aplicatii din Romania pentru ca nu am incercat, insa stiu sigur ca filmulete 3D care sunt gratuite pot fi descarcate fara probleme.

LG World LG World

Performante

Optimus 3D este in primul rand un telefon si se descurca foarte bine la acest capitol. Nu am avut probleme cu semnalul, calitatea sunetului in convorbiri este buna si se aude suficient de tare.

Ecranul este luminos, clar, culorile sunt bune si raspunde bine la comenzi, insa cred ca ar fi mers o rezolutie mai mare de 480 x 800 pentru dimensiunea de 4,3 inch. In modul 2D vizibilitatea este foarte buna afara, chiar si in bataia soarelui, insa 3D-ul este mai potrivit pentru interior deoarece efectul scade destul de mult in lumina puternica.

Si pe partea smart performantele sunt bune. Procesorul dual-core de 1 GHz este rapid si isi face treaba foarte bine, singurul loc unde am reusit sa vad ceva lag fiind modul 3D sau la comutarea intre 2D si 3D. Nu stiu cat de important este, dar timpul mediu de boot (de cand este oprit pana la aparitia ecranului principal) a fost de 40 de secunde, rezultat in urma mai multor incercari.

Telefonul vine cu Android 2.2 si o interfata personalizata de LG cu 7 ecrane, fiecare dintre acestea avand in partea de jos 4 icon-uri (in stilul iOS) pentru apeluri, mailuri, mesaje si aplicatii, iar interfata este disponibila si in romana. Fiecare dintre aceste ecrane poate fi personalizat cu widget-uri si shortcut-uri ca la orice Android. Tastatura este si ea modificata de LG si nu prea m-a incantat, insa din fericire se poate instala oricare alta din market si deci nu reprezinta o problema. In schimb, mi-a placut faptul ca bara de notificari ofera posibilitatea de a activa/dezactiva modul silentios, WiFi, bluetooth, GPS-ul si conexiunea de date. Tot de aici avem acces rapid la playerul audio.

LG Optimus 3D - Interfata 1 LG Optimus 3D - Notification Bar

Cele 4 butoane capacitive Menu, Home, Back si Search functioneaza bine, sunt luminate si, pe langa functionalitatea de baza, daca tineti apasat butonul Menu se va deschide un ecran cu cele mai recente 8 aplicatii deschise. In meniu, aplicatiile sunt grupate deja in trei categorii implicite: 3D Applications, Applications si Downloads. Pe langa acestea se pot adauga si altele definite de utilizatori care pot fi sterse ulterior, spre deosebire de cele implicite. Categoriile pot fi ordonate in functie de preferinte sau colapsate/expandate prin gestul pinch to zoom.

LG Optimus 3D - Aplicatii 1 LG Optimus 3D - Aplicatii 2

Prin meniu mai gasim si o sectiune HDMI unde se poate seta rezolutia pentru aceasta iesire, si Gestures unde putem activa doua gesturi predefinite bazate pe intoarcerea telefonului pe partea opusa:

  • flip to mute – soneria se va opri in momentul primirii unui apel
  • flip to snooze – face snooze atunci cand suna alarma

M-a dezamagit faptul ca telefonul nu este plug&play. Adica pentru a copia fisiere intre el si calculator prin cablu a trebuit sa instalez LG Mobile Support Tool to PC si apoi sa aleg driverul USB pentru acest model de telefon, P920. Aici am o alta nelamurire: inteleg de ce telefoanele sunt promovate cu denumiri frumoase gen Optimus 3D, dar atunci de ce in aplicatiile de suport sunt invitat sa aleg intre niste coduri?

Bateria este ca la orice alt smartphone, adica prea mica. Chiar daca are 1500 mAh, dupa vreo 3 ore de butonat prin meniul 3D si jocuri consumasem deja aproape jumatate. De fapt, cam orice aplicatie mananca destul de repede bateria datorita ecranului mare. Telefonul se incalzeste putin la utilizare intensa sau atunci cand este pus la incarcat dar in limitele normalului.

O veste buna o reprezinta faptul ca update-ul la 2.3 este deja disponibil in anumite tari, nu stiu daca si in Romania deocamdata, iar principalele noutati sunt viteza HSPA+ de pana la 21 Mbps, 3D Video Editor si stabilizator de imagine in modul 2D.

Concluzie

Per total mi-a placut experienta 3D chiar daca mi s-a parut obositoare uneori. LG a reusit impreuna cu aplicatiile care vin preinstalate sa genereze acel efect “WOW” atat mie cat si tuturor persoanelor carora li l-am arat. LG Optimus 3D este un telefon care cu siguranta va atrage toate privirile prin ecranul 3D inovator si toata lumea va vrea sa se joace cu el. Vine foarte bine ca o completare la un televizor 3D si astfel va puteti bucura de continutul 3D capturat cu telefonul.

Daca insa nu sunteti fani ai tehnologiei 3D sau vreti sa mai asteptati pana se va maturiza, va recomand sa va indreptati atentia spre un LG Optimus 2X care are aceleasi specificatii si este mai ieftin, doar ca ii lipseste partea 3D, sau spre Samsung Galaxy SII care este ceva mai scump insa merita diferenta de pret.

Pret

La data cand am scris acest review pretul era 1.612 la evoMAG. Cel mai bine insa intrati pe pagina telefonului sa verificati pentru ca e posibil sa mai fi scazut intre timp sau sa fie la promotie.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

There are no comments on this entry.

Trackbacks

There are no trackbacks on this entry.

Adauga un comentariu

Nume (obligatoriu)

E-mail (obligatoriu, nu va fi publicat)

Website (optional)