Cum se circula in sensul giratoriu

Semn giratoriu Daca imi aduc bine aminte, in Craiova nu a existat decat un singur sens giratoriu pana acum cativa ani. In plus, tot pana acum cativa ani, in sensurile giratorii din Romania se aplica prioritatea de dreapta, si nu prioritatea de stanga cum este in prezent.

Odata cu aparitia tot mai multor intersectii de acest fel, multi soferi s-au trezit in postura de a nu prea sti cum trebuie sa semnalizeze, cum sa se incadreze sau cui sa dea priorite la intrarea in sensul giratoriu. Astfel, din cele 2-3 benzi ale unei intersectii se foloseste numai una, circulatia este ingreunata si se ajunge la nervi, claxoane, injuraturi sau “semne de prietenie” Finger.

Intersectiile cu sens giratoriu sunt intersectii cu circulatia dirijata unde se aplica regula prioritatii de stanga. Prin urmare, vehiculele care circula in sensul giratoriu au prioritate fata de cele care patrund intr-o astfel de intersectie.

GdS publica azi un articol educativ pe aceasta tema, articol care poate fi insa reprezentat printr-o singura animatie:

Sens giratoriu

Sursa foto: Wikimedia

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.


5 comentarii la articolul » “Cum se circula in sensul giratoriu”

  1. Agentul1967 says:

    Conform prevederilor legale la intrarea intro intersectie cu sens giratoriu trebuie sa acorzi prioritate de trcerea autovehiculelor care se afla in giratoriu. Mai pe limba noastra a soferilor trabuie sa acorzi prioritate de stanga.
    Ei dar problemele incep din momentul in care te aflii in giratoriu, ca daca ari fi doar o banda in sens ar fi ok dar in sens sunt 2-3 benzi de circulatie si culmea se intra de pe 2-3 benzi si se iese pe o singura banda.
    Din punct de vedere al prevederilor legale actuale giratoriul cu 2-3 benzi de circulatie in sens trebuie inteles ca un sens de circulatie in curba si cu 2-3 benzi pe sens. Mai clar atunci cind doresti sa iesi din giratoriu trebuie sa fii incadrat obligatoriu pe banda 1. Daca din nefericire te aflii pe banda 2-3 ai doua solutii ori te opresti si il lasi cel de pe banda 1-2 sa treaca ori iti continuu drumul si te incadrezi succesibv de pe banda a 3 pe a 2 si de pe a doua pe 1 si apoi iesi din intersectie. In nici un caz in intersectie nu se aplica regula are prioritate cel de pe banda superioara adica dinspre centrul sensului giratoriu. Este simplu si usor de inteles.

    • emil says:

      Ai scris ca este foarte clar. Mie nu mi se pare clar deloc. Cand au inceput sa se inmulteasca sensurile giratorii s-a spus ca fluidizeaza traficul. Dar daca eu sunt in sens si nu vreau sa ies la prima iesire ci la a 2-a sau a 3-a mi se pare logic sa ma incadrez pe banda din interior, nu? dar cand vreu sa ies mi se pare logic ca nu ma astept sa-mi apara o masina care sa-mi taie calea din spate , ca doar de aia sunt obligati cei care nu au intrat in sens sa cedeze prioritatea. Practic sensul giratoriu ar trebui sa fie cu o singura banda sau sa se reglementeze – adica sa scrie in lege si in regulamentul de aplicare – si incadrarea in sens si iesirea din sens.

  2. dorin says:

    atentie,in europa nu se foloseste semnalizarea la intrare in sens.daca te iei dupa indicator nu poti decit sa te invirti roata (sens unic de exemplu),iar in momentul iesirii din sens semnalizezi.problema e ca multi semnalix=zeaza cind intra si nu cind ies,neintelegind ca acolo e probleme mai ales la mai multe benzi.si apropo la inaugurarea unui supermarket in iasi in fiecare sens giratoriu erau cite 2(doi) gardieni care dirijau masinile.problema e cu cine fac scoala

    • Alin says:

      Scrie in lege: semnalizezi stanga la intrare si dreapta la iesire. Daca te iei dupa argumentul tau, cand virezi stanga pl ao intersectie dirijata nu mai semnalizezi, pentru ca te duce banda si indicatorul… Mai puneti mana pe carte, ma baieti…

  3. emil says:

    Foarte clar, legal e stipulata doar obligatia de a ceda prioritatea celor care sunt in sensul giratoriu de catre cei care nu au intrat in sens.
    Daca in sensul giratoriu cu 2 sau m multe benzi sunt 2 respectiv mai multe masini legea nu-mi spune unde sa ma incadrez pentru a putea iesi din sens, sau daca sunt pe banda din centru trebuie sa acord prioritate de dreapta vehiculelor care se afla pe benzi din exterior si care ocolesc o portiune mai mare a sensului? Daca situatia e asta – pentru ca legal nu e stipulat altfel – sensul nu-si prea atinge scopul, adica fluidizarea circulatiei. Mai exact mie mi se parea logic ca daca sunt in sens si vreu sa ies pe una din iesiri sa am prioritate fata de oricine.Cred ca se poate presupune ca daca ai intrat vrei sa si iesi, dar legea nu spune nicaieri cum realizezi chestia asta. Nu spune nici ca se aplica prioritate de dreapta sau stanga – (spune ca se aplica prioritate de dreapta in intersectii nedirijate – sensul giratoriu de care este?)
    Deci la 2 masini care intra in paralel,cel de pe banda1 vrea sa intoarca 180 grade iar cel de pe banda 2 vrea sa iasa la prima iesire cine are prioritate?

Adauga un comentariu


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

:) :)) :D :p :w00t: :( :angry: :blink: :blush: :cheerful: :cool: :cwy: :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :happy: :beer: :coffee: :ninja: :pinch: :pouty: :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: :unsure: :alien: :angel: :wassat: :whistle: :wink: :heart: :kissing: :wub: :ban: :stupid: