Luni, 15 Decembrie 2008

Trafic ParisA.Faith ma intreaba aici despre traficul de la Paris. Si pentru ca tot am discutat foarte mult in ultima vreme despre cum se conduce in Craiova, o sa incerc sa trag cateva concluzii si despre cum se conduce la Paris.

Inainte de asta, trebuie sa va spun ca nu am avut ocazia sa conduc in Paris (nici nu imi doresc foarte mult), asa ca o sa emit pareri din calitate de pieton si pasager. Sa vedem:

  • Sunt foarte, foarte multe masini, biciclete, scutere, motociclete si autocare
  • In afara de marile bulevarde, strazile sunt inguste si foarte multe sunt cu sens unic
  • In Paris, nu am vazut nici un sens giratoriu dar, in schimb, toate intersectiile sunt semaforizate. Nu mi-am dat seama daca semafoarele sunt sincronizate, dar fiind foarte aglomerat oricum nu ar conta. In suburbii, unde strazile sunt ceva mai largi, situatia se inverseaza: foarte putine intersectii sunt semaforizate, iar restul sunt cu sens giratoriu
  • Fiecare trecere de pietoni este o loterie. Pietonii trec indiferent de culoarea semaforului si este doar grija soferilor sa nu ii loveasca.
  • Nu se respecta benzile la semafor. Nu o data am vazut ca pe o strada cu 2 benzi pe sens, soferul de pe banda din dreapta sa mearga inainte iar cel pe banda din stanga sa vireze la dreapta
  • Se claxoneaza cel putin la fel de mult ca la noi
  • Locurile de parcare stradale sunt pline non-stop. Din fericire, ei au si o multime de parcari subterane unde exista locuri libere
  • In Place de la Concorde, una dintre intersectiile aglomerate, am vazut politie in fiecare seara. Degeaba…nu faceau fata
  • Per total, Franta este locul unde am vazut cele mai multe masini lovite. Chiar am vazut un accident usor de pe geamul hotelului, cand unul s-a infipt cu masina in spatele celuilalt la trecerea de pietoni. Au coborat, s-au uitat la masini si au plecat mai departe. Fara bataie :)

Si inca una care nu are asa mare legatura cu traficul: nu cred ca exista masina in Paris care sa nu fie zgariata cu cheia, macar un pic.

Freeman, ai stat si tu ceva timp pe la Paris. Cum ti s-a parut?

Tags: , ,

3 Comentarii » la articolul “Despre Trafic”

  1. Freeman says:

    Ahh, Parisul vara… toata vara, yukk.

    Dpdv al traficului, sincer sa fiu nu prea l-am bagat de seama, in cele 3 luni cat am stat acolo, fiind exclusiv pieton, aspectul asta a scapat analizei.
    Ce imi aduc insa aminte oarecum distant e:
    - foarte foarte mult zgomot de la claxoane, cu toate astea, paradoxal, nimeni nu parea sa schimbe haotic benzile in timpul mersului
    - nu cred ca am vazut 5 masini in 3 luni care sa nu fie zgariate, lovite, indoite sau afectate in vreun fel sau altul
    - trecutul strazilor era o aventura indiferent ca era pe trecere sau aiurea

    Nu am vazut masini tunate, impodobite si nici stalucitoare. Foarte putine erau de “ultima ora” iar ideea generala care mi-a ramas e ca francezul de rand a inteles de mult ca masina e o unealta si nu o chestie de mandrie si statut.

    A, si inca ceva: sistemul de transport public putea inlocui foare usor si decent nevoia de masina personala atata timp cat nu aveai de facut vreo deplasare mai exotica.

    Cam atat tin eu minte despre trafic… daca ajungi la un articol cu turiste si vinuri, s-ar putea sa imi aduc aminte mai multe.

    Freeman a scris ultima oara: Costul vietii

  2. A.Faith says:

    deci, ramanem la Craiova pana una alta, nu :P ?

    A.Faith a scris ultima oara: Azi

  3. Virgil says:

    yap, Craiova mai are ceva timp pana va ajunge la saturatie. nu mult, dar mai are :)

Adauga un comentariu

Poti folosi urmatoarele tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>